Skip to main content

V začetku leta 2023 smo v okviru projekta Velnes na kmetiji začeli z izvajanjem sklopa usposabljanj s področja zdravega življenjskega sloga, ki je namenjeno članom kmetijskih gospodarstev, projektnim partnerjem in drugi zainteresirani javnosti. Vsebine za usposabljanja so pripravili strokovnjaki projektnega partnerja Zdravstveni dom Murska Sobota, Center za krepitev zdravja Murska Sobota in jih tudi izvedli.

Mnoge analize in že izvedeni projekti v lokalnem okolju so pokazali, da je pomembno vplivati na vse dejavnike tveganja in determinante zdravja, da se zdravje populacije izboljša. S staranjem populacije, porastom kroničnih bolezni in težav v duševnem zdravju je potreba po zdravstvenih storitvah vse večja, v ospredje pa prihaja vse bolj pomen preventive in krepitve zdravja ter zdrav življenjski slog. S krepitvijo človekovih pravic in socialne vključenosti invalidov ter drugih ranljivih skupin raste potreba po delovni terapiji in rehabilitaciji za te skupine. Velnes ponudba na kmetijah v naravi z uporabo potencialov naravnega okolja lahko pomembno dvigne dodano vrednost programom in storitvam in prispeva k novim zelenim delovnim mestom.

Prvo usposabljanje je potekalo meseca januarja 2023 v Kruplivniku, čudovitem kraju na Goričkem, kjer nas je gostila predstavnica projektnega partnerja Edita Časar v idilični 100 let stari prekmurski domačiji. Udeleženci usposabljanja smo pridobili informacije o pomenu zdravega načina življenja (zdrava prehrana, telesna dejavnost, opuščanje kajenja in tveganega pitja alkohola, obvladovanje stresa) za ohranjanje in krepitev zdravja, preprečevanja nastanka kroničnih bolezni oziroma za kakovostnejše življenje s kronično boleznijo. Predstavljeni so bili presejalni programi (Dora, Zora in Svit), ki so namenjeni različnim ciljnim skupinam. Udeležencem pa so bile na voljo tudi meritve krvnega tlaka in strokovno svetovanje. Delavnico in svetovanje sta izvedli strokovnjakinji iz Centra za krepitev zdravja Murska Sobota (Zdravstveni dom Murska Sobota) Sandra Gaber Flegar in Blanka Dugar.

Po usposabljanju nas je Edita Časar odpeljala še na ogled svojega posestva, apartmajev Gruška&Džaboka in nam je predstavila svojo dejavnost ter načrte za prihodnost.

Utrinke iz prvega usposabljanja si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.

Leave a Reply

Medene Zgodbe Bel Logotip

MEDENE ZGODBE

Mojca Anzeljc s.p.
Suhi Vrh 49
9208 Fokovci
Slovenija

T: 041 946 190
E: info@medene-zgodbe.si

© Medene Zgodbe 2023